6 Οφέλη της γιόγκα για ηλικιωμένους

Ενσωματώνοντας την γιόγκα στην ζωή μας όσο μεγαλώνουμε, θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας. Τα αποτελέσματα σε σώμα και νου θα τα δούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα μας εκπλήξουν.

Εδώ είναι μόνο έξι από τα πολλά οφέλη της καθημερινής πρακτικής γιόγκα για τους ηλικιωμένους.

6 Οφέλη της γιόγκα για ηλικιωμένους

Η γιόγκα βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητα
Πολλές στάσεις γιόγκα επικεντρώνονται στην ισορροπία και τη σταθερότητα, πράγματα ιδιαίτερα σημαντικά όσο μεγαλώνουμε. Η ενίσχυση του μυϊκού μας συστήματος και η βελτίωση της ισορροπίας μας, εμποδίζει την πιθανότητα πτώσεων, που αποτελεί μια έντονη ανησυχία για τους ηλικιωμένους.

Όχι μόνο τις εμποδίζει, αλλά η αύξηση της δύναμης και της σταθερότητας βοηθά επίσης τους ηλικιωμένους να «επιστρέψουν πίσω στον χρόνο» και να ανακάμψουν, σε περίπτωση πτώσης.

Η γιόγκα βελτιώνει την ευελιξία και την κοινή υγεία
Αν ψάχνετε για μια απαλή άσκηση που αυξάνει την ευελιξία, η γιόγκα είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ασκήσεις ευελιξίας της γιόγκα είναι ιδανικές αν οι αρθρώσεις σας τείνουν να είναι στρεσαρισμένες ή δύσκαμπτες. Σε μια μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της γιόγκα ως άσκηση για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας σε ηλικιωμένες γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρείχε θεραπευτικά οφέλη.

Όχι μόνο οι κινήσεις χαμηλής πρόσκρουσης χαλαρώνουν τους μυς μας, αλλά μπορούν επίσης να τονίσουν τους υποστηρικτικούς μυς και να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών.

Η γιόγκα βελτιώνει την αναπνοή
Με την ηλικία, η δύναμη και χωρητικότητα των πνευμόνων περιορίζεται, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη αντοχή στην σωματική άσκηση. Οτιδήποτε μειώνει το οξυγόνο στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων, βελτίωσε σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Η αναπνοή είναι το θεμέλιο της ζωής. Οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά δεν μπορούν να περάσουν περισσότερο από λίγα λεπτά χωρίς αναπνοή. Για αυτό είναι καλή ιδέα να κρατήσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα σε άριστη κατάσταση σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η γιόγκα μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι, επίσης, η δεύτερη κύρια αιτία νεφροπάθειας. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι η γιόγκα μειώνει το οξειδωτικό στρες σε όλους, αλλά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Το οξειδωτικό στρες είναι μία από τις βασικές αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης και, ειδικά για τους ηλικιωμένους, είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

Η γιόγκα μειώνει το άγχος
Οι μαθήματα γιόγκα είναι μαθήματα ηρεμίας και αποκατάστασης, χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό – ειδικά εκείνα που προσανατολίζονται προς τους ηλικιωμένους. Όταν ασκούμαστε τακτικά, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αντανακλαστικά του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην καταπολέμηση κάθε είδους φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο σώμα και το μυαλό.

Η πρακτική της γιόγκα περιλαμβάνει την εστίαση στην αναπνοή και τις αργές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, μειώνοντας τα παραπροϊόντα του άγχους και των συναισθημάτων του άγχους.

Η γιόγκα ενθαρρύνει την προσοχή
Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της γιόγκα επικεντρώνεται στην αναπνοή και την αίσθηση του σώματός μας, ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η εκτεταμένη συνειδητοποίηση του Εαυτού μέσω της πρακτικής.

Καθώς ασχολούμαστε με τη γιόγκα και προσέχουμε όχι μόνο το σώμα μας αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, θα γίνουμε πιο συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας, την κοινότητά μας και τον κόσμο γύρω μας.

Στον χώρο μας, πραγματοποιούμε πρωινά μαθήματα γιόγκα για ηλικιωμένους. Δείτε το πρόγραμμά μας και επικοινωνήστε μαζί μας.