Ιστορία του Πιλάτες

Ιστορία του Πιλάτες

Από πού προήλθε το Pilates;

Το Pilates αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates, από το Mönchengladbach της Γερμανίας. Ο πατέρας του ήταν γυμναστής και η μητέρα του Φυσιοπαθητικός (naturopath). Κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ανέπτυξε ένα σύστημα ασκήσεων που είχαν σκοπό να ενισχύσουν το ανθρώπινο μυαλό και σώμα.

Ο Joseph Pilates, ήταν Γερμανός υπήκοος που ζούσε στην Αγγλία. Ήταν  έγκλειστος, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εμπνεύστηκε το μηχάνημα του Pilates ενώ πειραματιζόταν με τις σούστες των κρεβατιών στης μονάδες που δημιούργησαν οι Αγγλικές αρχές για υπηκόους εχθρικών κρατών τον Α’ ΠΠ.

Μάλιστα, ο Joseph Pilates, ακριβώς επειδή θεωρούσε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, είχε σχεδιάσει τα μηχανήματα ώστε να αποτελούν την προέκταση του σώματός του, έφτιαχνε διαφορετικά όργανα ανάλογα με το σώμα κάθε μαθητή και έκανε τροποποιήσεις στα ήδη υπάρχοντα.

Ποιος ξεκίνησε τις ασκήσεις Pilates;

Ο Τζόζεφ Πιλάτες. Το Pilates πήρε το όνομά του. Ήταν Γερμανός γεννημένος μετανάστης στη Βρετανία και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αμερική. Επινόησε τη μέθοδο Pilates ως μια νέα προσέγγιση στην άσκηση και την προετοιμασία σώματος στις του περασμένου αιώνα. Η μέθοδος του περιελάμβανε τη χρήση εξοπλισμού που αναφέρονται από τον ίδιο ως: συσκευές.

Το Pilates βασίζεται στη γιόγκα;

Εστίαση στον πυρήνα. Πολλές κινήσεις Pilates είναι παρόμοιες με τη γιόγκα για έναν καλό λόγο: Προέρχονται στην πραγματικότητα από αρχαίες asanas γιόγκα! Ωστόσο, σε αντίθεση με μια τυπική σύγχρονη τάξη γιόγκα που επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση ολόκληρου του σώματος, μια τάξη Pilates δίνει έμφαση στους μυς του πυρήνα.

Ποιος έκανε το Pilates δημοφιλές;

Ο Ρον Φλέτσερ ήταν χορευτής της σχολής Μάρθα Γκράχαμ που σπούδασε και συμβουλεύτηκε τον Τζο από τη δεκαετία του 1940, σε σχέση με μια χρόνια ασθένεια στο γόνατο του. Οι εξελισσόμενες παραλλαγές του στο Pilates εμπνεύστηκαν τόσο από τα χρόνια του ως χορευτής της σχολής Martha Graham όσο και από έναν άλλο μέντορα του, τον ιάπωνα Yeichi Imura.

Πότε έγινε δημοφιλές το Pilates;

Σχεδιασμένο για να ενισχύει και να τεντώνει το σώμα με την πιο μορφή που μοιάζει με έναν σύγχρονο Άδωνη – η Madonna και η Gwyneth φαίνονται να είναι αφοσιωμένες στο είδος – Το  Pilates πήγε από την αφάνεια σε αγαπημένη άσκηση των χορευτών μπαλέτου. Από μια μόδα της δεκαετίας του 1990 σε μια πλήρη χαρακτηριστική τάση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.